Відокремлений структурний підрозділ
"Маслівський аграрний фаховий коледж ім. П.Х. Гаркавого
Білоцерківського національного аграрного університету"
Декада циклової комісії економічних дисциплін 2017-2018н.п. розпочалася з організаційного засідання членів циклової комісії. Засідання проводить голова циклової комісії – Макаренко Юлія Михайлівна. На засіданні присутня заступник директора з навчальної роботи - Погорєлова Галина Миколаївна.
Члени циклової комісії оформили стенд, на якому розміщувалася інформація про найцікавіші та найважливіші економічні питання. Зокрема рубрика «Споживчий продуктовий кошик українця» був відображений на рік, у порівнянні з продуктовими кошиками інших країн, а також наочно представлений набором продуктів на одного працюючого українця на тиждень.
Рубрика «Економіка в картинках» та «Економічні ребуси», які представила Колісник Олеся Іванівна, були особливо цікавими для наших студентів.
Циклова комісія працювала дружньо і злагоджено.
Особливою увагою користувався кросворд з дисципліни «Бухгалтерський облік», автором якого є Долинк Галина Василівна. Він був цікавий не лише майбутнім фінансистам, але й майбутнім фермерам, студентам випускної групи четвертого курсу, які запевняли викладача бухгалтерського обліку – Долинюк Галину Василівну, що безпомилково розгадають всі поставлені питання.
Членами комісії був розроблений «Календар економічних афоризмів для бізнесмена на 2018рік» (Автор Макаренко Сергій Хосейович)
Надзвичайно насиченим, багатогранним і цікавим був захід проведений викладачами циклової комісії на тему: «Страви на столі. Споживчий кошик українця», який було проведено у кімнаті відпочинку для студентів гуртожитку. Викладачі: Колісник Олеся Іванівна та Орленко Людмила Михайлівна привернули увагу присутніх на особливості споживчого кошика у різних країнах світу, зупинялися на особливостях національної кухні, демонстрували відео фільми та приводили рецепти самих найвідоміших страв різних народів світу.
На заході проводилися різні конкурси та ігри на зразок: «Відгадайте наосліп що це?», або «Напишіть всі страви, які починаються з літери …» та ін.
Кульмінацією проведеного заходу стали українські вареники з різними начинками якими пригощала всіх бажаючих Орленко Людмила Михайлівна. Усі смакували! Всім сподобалося!
По закінченні заходу всі учасники підводять підсумки, роблять висновки, що наша українська кухня найкраща і страви на столі українця – найсмачніші.
Активно проходила підготовка до заходу на тему: «Здорова молодь – міцна економіка – сильна держава!», який був проведений в актовій залі, за участі провідних лікарів Миронівської районної лікарні.
Відкритий захід у формі «Круглого столу» під назвою «Як стати підприємцем?». Розпочинає захід і мотивує всіх до роботи ініціатор проведення «Круглого столу» - Колісник Олеся Іванівна.
Перший доповідач розкриває тему «Перші кроки власного бізнесу» (Науковий керівник – Долинюк Галина Василівна)
Друга доповідь на тему: «Приватний підприємець – хто він?» (Науковий керівник – Вощан Наталія Олександрівна)
Третя доповідь на тему: «Порівняльна характеристика систем оподаткування» (науковий керівник – Орленко Людмила Михайлівна).
У обговоренні питань піднятих доповідачами активну участь беруть присутні студенти, гості та викладачі.
З особливою увагою та цікавістю слухали присутні виступ студентів, які працювали під час літньої виробничої технологічної практики у приватного підприємця по вирощуванню сільськогосподарських культур на території Польщі. Це дало можливість порівняти всі позитивні сторони та недоліки, всі плюси і мінуси вітчизняного та зарубіжного бізнесу.
На заході були присутні директор Маслівського аграрного коледжу Пахович Наталія Марківна та замісник директора з навчальної роботи Погорєлова Галина Миколаївна. Вони також прийняли активну участь у полеміці, яка розгорнулася навколо питання бізнесової та підприємницької діяльності.
Виступ майбутнього українського фермера був на тему «Бізнес та його особливості в сільському господарстві» (Науковий керівник Макаренко Сергій Хосейович). Доповідач зупинився на проблемах, які заважають розвитку підприємництва в Україні, висвітлив питання основних шляхів налагодження власної справи, у якій сфері можна займатися бізнесом, які риси треба мати, щоб стати підприємцем, привів цікаві приклади з розвитку підприємництва.
>
«Круглий стіл» завершується загальним розгадуванням завдань економічного кросворду, автором якого є Макаренко Юлія Михайлівна. Кросворд усі присутні на заході розв’язують разом. Виявляється студенти нашого коледжу знають економіку. Це приємно нам – викладачам!
Підводимо підсумки і робимо висновки. «Щоб стати підприємцем треба знати економіку, бути сміливим і наполегливим» - узагальнює Колісник Олеся Іванівна.
Наступний захід – конкурс. Відповідальною за проведення заняття – конкурсу, на краще знання дисципліни «Бухгалтерський облік», який був проведений у актовій залі у вигляді КВК між командами студентів трьох груп була Долинюк Галина Василівна. З цим складним кропітким завданням вона справилася успішно.
Завдання, які отримували команди були досить не простими і вимагали наполегливості, точності, знань дисципліни, охайності, правильності проводок, розв’язання задач і оформлення документації. Та майбутнім організаторам виробництва, фахівцям в галузі управління – менеджерам це під силу. Вони показали, що добре вчили дисципліну «Бухгалтерський облік».
Переможці конкурсу на кращі знання з дисципліни «Бухгалтерський облік» - команда «Дємбєля» - 4-й курс, випускна група спеціальності «Організація виробництва». Вони виявилися найспритнішими, наймудрішими і найрозумнішими! Молодці! Перше місце конкурсу.
Команда «Монкейс» (3-й курс, спеціальність «Фінанси, банківська справа та страхування»), найкраще підготували привітання та представлення своєї команди, проявили високий рівень знань та професійних вмінь, але переможців не перевершили.
Команда «Чорна бухгалтерія» (3-й курс, «Організація виробництва») дуже швидко і старанно працювала протягом всього конкурсу.
Потішили присутніх у залі та додали додаткових балів своїм командам художні номери у вигляді запального танцю, цікавих сценок, пісень про «милого бухгалтера» та відповідей на запитання по бухгалтерському обліку із залу.
>
Фото на згадку! Як приємно, коли захід проведено вдало, всі втомлені, але щасливі!
Соціально – економічний портрет студента.
Протягом декади було проведена анкетування студентів з метою дослідження соціально – економічного портрета студента. Результати анкетування показали цей портрет. Основними рисами його є наступні:
Наші студенти здобувають освіту для того, щоб отримати в майбутньому хорошу роботу.
Спеціальність свою обрали за власним бажанням, бо вона для них цікава та престижна.
У майбутній професії хочуть реалізувати свої інтереси, нахили, здібності.
Щоб стати гарним спеціалістом слід випробувати себе у даній професії.
Молодий спеціаліст важко знаходить роботу через брак практичного досвіду.
В разі не працевлаштування займуться підприємництвом.
Першочерговим при виборі місця роботи є рівень заробітку та кар’єрний ріст.
Хочуть пройти стажування за кордоном.
Хотіли б зайнятись бізнесом у сфері послуг.
У безробітті молоді звинувачують державу.
Вважають, що успіх залежить від рис характеру та здібностей.
Найбільшими цінностями в житті вважають:
Мати надійних друзів
Створити щасливу сім’ю
Мати сильний характер
Розвинути творчі можливості
Отримати матеріальну незалежність
Отримати цікаву професію
Стати порядною, чесною людиною.